Ciagi
Aga: 1. Na lokatę dwumiesięczną o oprecentowaniu 3% wpłacono 10 000 zł. Ile wysiosa odsetki z tej
lokaty po pół roku?
2. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2 = 4 i a5 = −32
3. W pewnym ciągu arytmetycznym a2 = −2 i a4 = −8. Oblicz dziesiąty wyraz tego ciągu
26 mar 21:12
PW: Nawet wiem, ale poczekaj na kogoś mądrzejszego.
27 mar 11:09
Blee:
2)
| a5 | |
| = q3 <−−− wyznacz 'q' |
| a2 | |
następnie wyznacz a
1
następnie oblicz S
10
27 mar 11:11
Blee:
3)
a4 − a2 = 2r <−−− wyznaczasz 'r'
a10 = a4 + 6r <−−− wqyznaczasz a10
27 mar 11:16
27 mar 11:22