Sprawdzianik
Maciess: Na sprawdzianie będę miał rysowanie wykresów funkcji wiec szybkie pytanie bo zawsze mi się myli

f(x)=log
c (|x|−1)
Tutaj najpierw wykonuje y=f( |x| ) a potem przesuwam o wektor
log
c ( |x−1| )
Tutaj najpierw przesuwam o wektor a potem wykonuje y=f( |x| )
Dobrze?
26 mar 20:32
Pawiuszek: jest ok chyba
26 mar 20:52
Mila:

1)y= log
2(x) →T
[1,0]⇒
2) y=log
2(x−1) i teraz symetria względem OY⇒
y=log2(|x|−1)
26 mar 21:09
Mila:

y=log c ( |x−1| )
Druga funkcja:
y=log
2 ( |x−1| )
1)y=log
2x symetria względem OY⇒
2) y=log
2(|x|)→T
[1,0]⇒
y=log2(|x−1|}
Jeżeli najpierw przesuniesz o wektor [ 1,0] to dalej będzie symetria względem prostej x=1 .
Sprawdzaj na wykresie miejsce zerowe i f(0) jeśli 0 należy do dziedziny funkcji.
log
2(|x−1|)=0
log
2(|x−1|)=log
2(1)
|x−1|=1
x−1=1 lub x−1=−1
x=2 lub x=0
f(0)=log
2(|0−1|)=log
2(1)=0
26 mar 21:26
Maciess: Dziękuje bardzo Milu, postaram się nie pomylić
26 mar 23:07
Mila:
Powodzenia.

Nie wiem, po co Was męczą tymi przekształceniami wykresów.
26 mar 23:38
PW: Albowiem to bardzo ważne i przydatne jest
27 mar 10:34