Trójkąt
Marcelina: Parabola P jest wykresem trójmianu y=−x2+bx+c. Pole trójkąta którego wierzchołkiem są punkty
wspólne paraboli P z osią Ox oraz wierzchołęk tej paraboli jest równe 8. Pole trójkąta którego
wierzchołkiem jest wierzchołek paraboli P początek układu współrzędnych orza punkt wspólny tej
paraboli i osi Oy jest równe 24. Wyznacz wzór tego trójmianu
26 mar 20:22
aniabb: y=−x2+8x−12
27 mar 00:56
aniabb:

Pole czerwonego 4•4/2=8
Pole różowego =12•4/2=24
27 mar 00:58
aniabb: i spokojnie może być też y=−x
2−8x−12 czyli symetrycznie po drugiej stronie
27 mar 01:07