Analityczna
Ola: Dany jest trójkąt prostokątny KLM o kącie prostym przy K ograniczony prostymi KL 2x+3y+5=0 LM
7x+4y−2=0. oraz prostą KM. Wyznacz równanie prostej KM jeśli pole trójkąta wynosi 13
26 mar 19:35
Basia:te kąty na rysunku są niepotrzebne
pr. KL
3y = −2x−5
2
5
y = −
x−
3
3
pr. LM
4y = −7x+2
7
2
y = −
x +
4
4
moźna policzyć współrzedne p−tu L z układu równań
3
napisać równanie prostej KM ⊥ KL: y =
+b
2
wyznaczyć współrzędne K i M z układów równań (będą z parametrem b)
i tak dobrać parametr b aby