Trójkąt równoramienny
Sunsir: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 16cm i bokach 17cm.
Oblicz pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu danego trójkąta wokół ramienia.
26 mar 19:16
Mila:

P
b=π*R*l− Powierzchnia boczna stożka:
1) |CD|
2=17
2−8
2=225
|CD|=15
240=17*R
2) Powierzchnia boczna górnego stożka:
Powierzchnia boczna dolnego stożka:
| | 3840π | |
3) P figury=(240π+ |
| ) cm2 |
| | 17 | |
==============================
26 mar 20:32
Sunsir: Dziękuje bardzo!
26 mar 21:49
Mila:
26 mar 21:55