trygonometria
kasia: | | π | | π | |
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania sin(x+ |
| ) + cos(x+ |
| ) = √2 |
| | 3 | | 3 | |
26 mar 18:48
kasia: próbowałam to rozpisać, ale mi nie wyszło

czy mógłby mi ktoś pomóc?
26 mar 19:14
the foxi:
Podziel obustronnie przez
√2
| √2 | | √2 | |
| sin(x+π/3)+ |
| cos(x+π/3)=1 |
| 2 | | 2 | |
sinπ/4×sin(x+π/3)+cosπ/4×cos(x+π/3)=1
cos[(x+π/3)−π/4]=1
Wybacz zapis, ale jestem na telefonie
26 mar 19:38
the foxi:
Chodzi o to, by zwinąć wyrażenie do cos(α−β)
26 mar 19:39
kasia: Robiłam dwoma sposobami to zadanie: twoim oraz zamieniałam sinusa na cosinusa i dalej ze wzoru
| | π | | −π | |
na sumę cosinusów; w obu tych metodach wyszły mi odpowiedzi x= |
| oraz x= |
| . A mam |
| | 6 | | 3 | |
podane, że odpowiedź ma być inna.. Mógłby ktoś rozwiązać zadanie i powiedzieć czy moje
odpowiedzi są dobre czy mam podaną błędną odpowiedź w zbiorze?
27 mar 11:35
Jerzy:
| | π | |
Wykorzystaj wzór: sinx + cosx = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
27 mar 11:49