nie mam pojęcia
nina: Przekątne prostokąta ABCD o polu 1 333 są zawarte w prostych o równaniach y = (p + 2)x − q
i y = (q− 5)x+ 2p . Ponadto prosta y = 0 jest osią symetrii tego prostokąta. Oblicz obwód
tego prostokąta.
26 mar 18:25
the foxi:
q≠5 oraz p≠−2
(1) Skoro osią symetrii jest y=0, to każdy punkt postaci A(x
1;y
1) ma swoje odbicie
symetryczne względem osi y=0, czyli B(x
1;−y;1)
Niech f(x)=(p+2)x−q oraz g(x)=(q−5)x+2p
Wtedy f(0)=−q oraz g(0)=2p
Z wniosku (1) wiemy, że −q oraz 2p są przeciwne − zatem: −q=−2p ⇒ q=2p
Skoro to prostokąt, jego przekątne są prostokątne − czyli proste f(x) oraz g(x) mają
| | 1 | |
współczynniki kierunkowe, które są swoimi przeciwieństwami i odwrotnosciami. a1=− |
| |
| | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem: p+2=− |
| ⇒ p+2=− |
| i dalej lecisz sam... |
| | q−5 | | 2p−5 | |
26 mar 18:51
Janek191:
Co to znaczy − " jego przekątne są prostokątne "?
27 mar 18:04
the foxi:
prostopadłe*
27 mar 18:28
darte: "Skoro to prostokąt, jego przekątne są prostokątne" Muszę się z tym nie zgodzić. I nie chodzi
tu o napisanie "prostokątne" zamiast "prostopadłe", ale o to, że jedyny prostokąt, które
przekątne są prostopadłe to kwadrat, a jak dotąd nie udowodniliśmy w żaden sposób, że dany w
zadaniu prostokąt to kwadrat.
29 mar 17:06
the foxi:
Faktycznie, ale pomyłka

Przepraszam za błąd...
29 mar 17:09