ktos jakieś pomysly ?
nina: Podstawą ostrosłupa trójkątnego ABCS jest trójkąt prostokątny ABC , w którym |∡ACB | = 90∘ i
|AC | : |BC | = 15 : 8 Punkt D jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC , a odcinek SD
jest wysokością ostrosłupa. Objętość ostrosłupa jest równa 8, a pole ściany ABS jest równe
17. Oblicz długość krawędzi SC ostrosłupa ( pkt D lezy na krawędzi podstawy AB)
26 mar 18:23
aniabb:

Pole ABS=17=17x•H/2 więc xH=2
V=15x•8x•H/6 = 8 więc 5x
2H=2 zatem 5x•2=2 x=1/5=0,2
R=1,7
SC
2=H
2+R
2= 10
2+1,7
2
SC=
√102,89
27 mar 01:47