pomocy :(
aga: W układzie współrzędnych dane są punkty A(−4, −1) B(−2, 3) C(2, −3) D(5,3)
a) wykaż, że AB ∥ CD
b) wyznacz środek i skalę jednokładności przekształcającej odcinek AB na CD. Rozważ dwa
przypadki
26 mar 18:21
the foxi:
a)
Współczynnik kierunkowy a
1 prostej przechodzacej przez odcinek AB musi być równy
współczynnikowi a
2 prostej przechodzącej przez CD
a
1=a
2
co należało wykazać
26 mar 18:40
aga: A b) jak zrobić?
26 mar 18:45
the foxi:
Nie mam pojęcia, może ktoś inny odwiedzi Twój temat.
26 mar 18:52
Mila:

A(−4, −1), B(−2, 3), C(2, −3) ,D(5,3)
a) AB
→=[2,4], CD
→=[3,6]
| 2 | | 4 | | 2 | |
| = |
| = |
| ⇔wektory sa równoległe⇔AB||CD |
| 3 | | 6 | | 3 | |
b)
skala:
| | 3 | |
|k|=| |
| | albo liczysz długości odcinków |
| | 2 | |
| | 3 | |
b1)S(x,y) − środek jednokładności i k=− |
| |
| | 2 | |
z definicji: SD
→=k*SA
→
SD
→=[5−x,3−y]
SA
→=[−4−x,−1−y]
| | 3 | |
[5−x,3−y] =− |
| *[−4−x,−1−y] |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
5−x= |
| *(4+x) i 3−y= |
| *(1+y) |
| | 2 | | 2 | |
b2)
| | 3 | |
k= |
| , S'(x,y)− środek jednokładności |
| | 2 | |
Na drugim rysunku, chyba, że sama już zrobisz?
26 mar 20:04