trygonomertia wyznaczanie wartości sinx do kwadratu oraz cosx do kwadratu
Pawiuszek: 566. Zadanie z Kiełbasy
Rózwiąż równanie sinx −cox +1=sinxcosx
Mianowicie wiem jak to zrobić, że trzeba pogrupować i do zera przyrównać, lecz gdy robiłem to
to na początku podniosłem do kwadratu i na końcu otrzymałem przez to sin
2x=1 lub
cos
2x=1Mogłby ktoś rozwiązać poprzez podniesienie tego do kwadratu, bo chyba trzeba założenia
dla zbioru wartości na końcu i własnie z tym mam problem. Zły wynik wychodzi jak się podniesie
do kwadratu.A niekiedy na maturce tak się zdaża i dlatego prosilbym o rozwiązanie poprzez
podniesie do kwadratu na początku
26 mar 17:47
Pawiuszek: chodzi mi o to ze jak sie robi bez podnoszenia to wychodzi sinx=−1 lub cosx=1
natomiast sin
2x=1 lub cos
2x=1 i tutaj są 4 wyniki i teraz jak wyznaczam sobie zbior wartości
to dla sin
2x−1 bedzie to −1≤sin
2x≤0 i tak samo z cosinusem, czy to jest dobrze ? bo wtedy
wychodzą złe wyniki. Jakby ktos mogl okreslic wartosci i rozpisac to dla tych kwadratów

bede mega wdzieczny
26 mar 18:13
ICSP: L = P
możesz podnieść do kwadratu gdy L*P > 0 (albo gdy L i P są zerem.)
26 mar 18:16
Pawiuszek: dlaczego tylko wtedy? moglbys podac jakis przyklad bo srednio rozumiem. I w jaki sposob to
mozna odniesc do tego zadania ?
26 mar 18:20
ICSP: weź sobie 4 równania :
1 = 1
1 = −1
−1 = 1
−1 = −1
dwa z nich są prawdziwe dwa fałszywe. Każde po podniesieniu stronami do kwadratu daje równanie
prawdziwe. Powód jest chyba oczywisty: Funkcja kwadratowa f(x) = x2 nie jest iniekcją na
zbiorze
liczb rzeczywistych, ale jeżeli zbiór zawęzimy do x > 0 lub x < 0 to jest już odwzorowaniem
różnowartościowym.
Stąd wniosek: Równanie można podnieść do kwadratu tylko gdy obie strony mają ten sam znak tj.
gdy ich iloczyn jest dodatni.
26 mar 18:27
Pawiuszek: Dziękuje bardzo juz rozumiem
26 mar 18:30