Równoległobok
Rafał:

Punkty M i N leżą odpowiednio na bokach AB i CD równoległoboku ABCD. Odcinki AN i DM przecinają
się w punkcie K, zaś odcinki BN i CM w punkcie L. Wykaż że pole czworokąta KMLN jest równe
sumie pół trójkątów AKD i BCL
26 mar 17:26
Rafał: *sumie pól AKD i BCL
26 mar 19:04
iteRacj@:
przez h oznaczam wysokość równoległoboku
| 1 | | 1 | | 1 | |
PMBC+PADM=|MB|*h* |
| +|AM|*h* |
| =|AB|*h* |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
więc P
ABN=P
MBC+P
ADM //odejmuję od obu stron pole P
AKM+P
LMB
P
ABN−P
AKM−P
LMB=P
MBC+P
ADM−P
AKM−P
LMB
P
NKLM=P
AKD+P
BCL
26 mar 20:18
iteRacj@:
26 mar 20:22
Eta:

Zauważyć podział odcinkiem MN na dwa trapezy
w których pola P
1 są równe i pola P
2 są równe
zatem
P(KLMN)= P
1+P
2= P(AKD)+P(BCL)
c.n.w
27 mar 00:39