matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CIĄGI GEOMETRYCZNE
bluee:
Wykaż, że jeśli ciąg (a
n
) jest geometryczny, to ciąg (b
n
) określony wzorem b
n
=5a
n+1
−2a
n
jest także ciągiem geometryczny.
26 mar 17:25
Blee:
a
n+1
= a
n
*q b
n+1
= 5a
n+2
− 2a
n+1
= 5qa
n+1
− 2qa
n
=q(5a
n+1
− 2a
n
) = q*b
n
c.n.w.
26 mar 17:33
ICSP:
a
n + 1
a
n
− geometryczny :
= q dla każdego n
a
n
b
n + 1
5a
n +2
− 2a
n + 1
=
=
b
n
5a
n + 1
− 2a
n
a
n + 1
5a
n + 2
− 2
a
n + 1
=
*
= q ∊ R
a
n
5a
n + 1
− 2
a
n
26 mar 17:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick