Wykaż zależność - proste prostopadłe
Luki2345: Punkt A jest punktem wspólnym prostych prostopadłych k i l o równaniach y=ax+b oraz y=cx+d.
Wykaż, że jeżeli b>0 i d>0 to druga współrzędna punktu A jest liczbą dodatnią.
26 mar 17:16
Satan: | | 1 | |
Skoro k ⊥ l, to: ac = −1 ⇒ c = − |
| |
| | a | |
Z założenia: y
A > 0, b, d > 0
y = ax + b
y = a(y − d)(−a) + b
y = −a
2y + a
2d + b
y + a
2y = a
2d + b
y(1 + a
2) = a
2d + b
Stąd widać, że y > 0, bo a
2 > 0, b > 0 i d > 0
Ale na wszelki wypadek − niech ktoś sprawdzi.
26 mar 17:33