wykaż, że dla każdej liczby
paulinax1102: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k( k2 + 5 ) jest podzielna przez 6.
26 mar 16:39
ICSP: k(k2 + 5) = (k−1)k(k+1) + 6k
26 mar 16:46
paulinax1102: ale jak do tego dojść?
26 mar 16:52
PW: Przedstawię tylko dowód tezy indukcyjnej.
a{n+1}=(n+1)((n+1)2+5)=(n+1)(n2+2n+1+5)=(n+1)(n2+5+(2n+1))=
=n(n2+5)+n(2n+1)+n2+5+2n+1=n(n2+5)+3n2+3n+6=n(n2+5)+3n(n+1)+6.
Pierwszy składnik jest podzielny przez 6 na mocy założenia indukcyjnego. Drugi składnik jest
podzielny przez 6, gdyż n(n+1) jest liczbą podzielną przez 2 (z dwóch kolejnych liczb
naturalnych jedna jest parzysta). Trzeci składnik jest podzielny przez 6. To kończy dowód.
26 mar 16:54
PW: Oczywiście sposób
ICSP jest lepszy, ale jak do tego dojść − zapyta większość uczniów
26 mar 16:56
ICSP: Przekształceniami algebraicznymi.
Odejmij i dodaj w nawiasie 1.
26 mar 16:56
PW: 
Proste.
26 mar 16:59