Fizyka.
Maaaagda: Zadanie Z fizyki:( Proszę o pomoc:(
Ile cząsteczek znajduje się w objętości V=1cm3 miedzi?
Masa molowa miedzi wynosi u=63,54g/mol, gęstość miedzi p=8,6*103 kg/m3, a stała
Avogadry(liczba cząsteczek w jednym molu) NA=6,022*1023 1/mol
8 lut 16:29
Kasia: pomagam
8 lut 16:40
Maaaagda: O jej dziękuję


Ma wyjść 8,15*10
22
Chciałabym bardzo zrozumieć to

a nie tak tylko przepisać:(
8 lut 16:42
Kasia: ze wzoru na gęstość wyliczasz masę miedzi o objętości V i gęstości p.
p =
mV −−> m = p*V
trzeba zamienić jednostkę gęstości na g/cm
3
po zamianie:
p = 8,6 g/cm
3
Obliczam masę: m = 8,6 g/cm
3 * 1 cm
3 = 8,6g
Potrzebuję wiedzieć, ile mam moli tej miedzi, więc ze wzoru na masę molową: M = n*m
gdzie:
M − masa molowa (tutaj u)
m− masa wyliczona wyżej
n − liczba moli
po przekształceniu: n =
Mm
n = {63,54 g/mol}{8,6g} ≈ 7,39 mola
A teraz z proporcji:
wiemy że 1 mol substancji − 6,022*10
23 cząsteczki
więc: 7,39 mola − x cząsteczek.
Dalej już sobie dolicz
8 lut 16:52
Kasia: Hmm coś sie z tego nie zgadza wynik, schemat taki na pewno, ale może źle jednostke zamieniłam..
8 lut 16:54
Maaaagda: Ale 7,39* 6,022*10
23 to raczej nie jest 8,15*10
22 
Bo wychodzi 1*x=7,39* 6,022*10
23
8 lut 16:58
Maaaagda: Hmm tylko nie wiem czy tak mogę rozwiązać?

Bo kurcza to zadanie jest z fizyki. A sposób
chemiczny.
8 lut 16:59
Kasia: wiem.
wzór na n pomyliłam, wybacz, ma być m=M*n −−> n= m/M i policz teraz n podstaw i wychodzi.
8 lut 17:00
Kasia: ale wzór na gęstość jest jeden. Po mojemu − nie ważne jak, ważne że sie zgadza.

myślę że nie
powinni powiedzieć że zły. najwyżej zapuytasz o bardzoej fizyczny sposób, ale zadanie masz
zrobione. Wyszło?
8 lut 17:01
Maaaagda: 
Rozumiem

zaraz sobie to napisze i bede liczyc

Jak by mi cos nie szło to jeszcze
zapytam

I bardzo bardzo dziękuję

!

8 lut 17:06