Wykładnicze
Maciek w szkole: (√2+1)x=3−2√2
To mi zostało po zastosowaniu podstawienia. Jak dalej?
26 mar 14:19
jc: x=−2
26 mar 14:22
Maciek w szkole: A jak to obliczyc? Ty to widzisz od razu ja nie
26 mar 14:23
the foxi:
| | 1 | |
3−2√2=(1−√2)2= |
| =(√2+1)−2 |
| | (1+√2)2 | |
26 mar 14:24
Maciek w szkole: W sensie ze mam prawą strone rozpisac do postaci wzoru skróconego mnozenia i na tej podstawie
porównac wykładniki, tak?
26 mar 14:27
the foxi:
Tak.

(
√2+1)
x=(
√2+1)
−2 ⇔ x=−2
26 mar 14:39
smp: | | 1 | |
(1−√2)2 = |
| , to jakiś wzór? bo nie wydaje się oczywiste. chyba że czegoś |
| | (1+√2)2 | |
nie widze
26 mar 15:51
aniabb: to usuwanie niewymierności z mianownika... a 12=1 i dlatego tylko na dole
26 mar 15:53