CIĄGI
bluee: | | 1+x | |
Uzasadnij, że dla dowolnego x∊R i y∊R\{−1,0} wyrażenia w podanej kolejności |
| , |
| | 1+y | |
| | x+y | | x+y2 | |
|
| , |
| tworzą ciąg arytmetyczny. |
| | 2y | | y+y2 | |
26 mar 13:33
Jerzy:
Z własności ciagu arytmetycznego: 2*a2 = a1 + a3
26 mar 13:34
bluee: Znam własności ciągu arytmetycznego
a
3−a
2=a
2−a
1
lub
Ale nic mi nie wychodzi...
26 mar 13:42
bluee: Po podstawieniu powinno wyjść L=P, ale nic mi się nie skraca.
26 mar 13:42
aniabb:
| y+xy | | x+y2 | | y+y2+x+xy | | (y+x)(y+1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| y(1+y) | | y+y2 | | y(1+y) | | y(1+y) | |
26 mar 13:48
aniabb: i zostaje dwa razy drugi
26 mar 13:49
bluee: Z której własności skorzystałaś?
26 mar 13:55
aniabb: dodałam pierwszy i trzeci pokazując przekształcenia żeby wyszedł drugi
pierwszy pomnożyłam górę i dól przez y żeby mieć wspólny mianownik
a potem pogrupowałam żeby było widać że się skraca
26 mar 13:57
aniabb: czyli na górze dokładniej zrobiłam to
y+y2+x+xy = y(1+y)+x(1+y)=(y+x)(1+y)
26 mar 14:00
bluee: Już rozumiem, dzięki za pomoc
26 mar 14:04