Wielokat
Jakub Z : Punkty ABCD sa kolenymi wierzcholkami wielokata foremnego ktorego kat wewnetrzy ma miare α
Przeciez skoro mam 4 punkty to tym wielokatem foremnym bedzie kwadrat i jego kat wewnwtrzny
wynosi 90o
Czy jest jakis inny wielokat foremny o 4 wierzchoklach ?
26 mar 12:37
Tadeusz:
a skąd wniosek ze tylko 4 wierzchołki? ... masz 4 kolejne ... próz nich masz jeszcze
ileś tam
26 mar 12:40
Jakub Z : Dzien dobry
dalsza czesc zadania
Jaka miare ma kat ostry miedzy przekatnymi AC i BD ?
26 mar 12:47
Tadeusz:
zrób rysunek a zobaczysz ...
26 mar 12:54
26 mar 13:00
Jakub Z :

2β+α= 180
0
Tylko tyle wymyslilem
26 mar 13:07
Tadeusz:
Podany masz kąt wewnętrzny. Z niego mozesz określić n czyli ilośc wierzchołków Twego
wielokąta itd ...
26 mar 13:10
Jakub Z : Nie wiem naprawde
26 mar 13:14
Tadeusz:
widzę ze nie zmusze Cię do myslenia. Powtórz sobie obliczanie kąta wewnetrznego
w wielokącie foremnym.
np dziesięciokąt foremny
26 mar 13:18
Jakub Z : Jesli mam podany kat wewnetrzny np 170o to potrafie policzyc ile ten wielokat bedzie mial
bokow
Natomiast jesli jest kat wewnetrzny α to nie bardzo wiem jak policzyc ilosc bokow
wezmy to 170o brakuje do 180o 10 stopni wiec muszs 360o podzielic na 36 zeby bylo 10 o
wiec ten wielokat bedzie mial 36 bokow
26 mar 13:20
26 mar 13:21
Jakub Z : W dziesieciokacie foremnym kat wewnetrzny wynosi
3600 / 10= 36o
1800−36o= 144o
Kat wewnwetrzny w 10 kacie foremnym ma miare 144o
26 mar 13:24
Tadeusz:
a w Twoim wielokącie znasz kąt wewnętrzny ... z tego policz n
26 mar 13:26
Jakub Z : Panie Tadeuszu przepraszam bardzo ale musze pojechac z rodzicami
Jesli Pan pozwoli to dokoczymy pozniej jesli bedzie Pan na forum
Jeszcze raz przepraszam .
26 mar 13:31
Tadeusz:
spoks
26 mar 13:31