Pole powierzchni
Lp: znaleźć objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=1+x+y , x=0, y=0, z=0 , x+y=1 odp.5/6
26 mar 12:27
jc: Czym może być bryła?
Pionowe ściany nad trójkątem przykryte skośnym dachem.
Podstawa ma wierzchołki (0,0), (1,0), (0,1) i pole = 1/2.
Dach przecina pionowe krawędzie na wysokościach
1+0+0=1, 1+1+0=2, 1+0+1=2.
Objętość = (1/2)(1+2+2)/3 = 5/6.
26 mar 12:45
Lp: A mogę poprosić o rozwiązane zadanko

mogłabym później to przeanalizować na innym przykładzie
26 mar 12:49
jc:

Spróbuję zrobić rysunek. Teraz widzisz?
26 mar 13:02
Lp: Dziękuję !
26 mar 16:11