trygonometria
Loogen: Szukam błędu w rozumowaniu
sinx+sin2x=sin3x
sin2x=sin3x−sin2x
sin2x=2sinxcos2x
2sinxcosx−2sinxcos2x=0
2sinx(cosx−cos2x)=0
2sinx(cosx−2cos
2x+1)=0
cosx=t, t∈<−1,1>
−2t
2+t+1=0
t1=1
t2=−1/2
| | 2kπ | |
w odp jest tylko x=kπ v x= |
| |
| | 3 | |
Nie wiem skad ta druga odp
26 mar 06:18
kochanus_niepospolitus:
Masz dobrze

ktoś kto dawał odpowiedzi chciał być 'szprytniejszy' niż ustawa przewiduje.
| | 2kπ | |
przecież x = |
| to inaczej: |
| | 3 | |
| | 2 | |
x = 2kπ + |
| π (dla k= 3k+1) |
| | 3 | |
| | 4 | |
x = 2kπ + |
| π (dla k= 3k+2) |
| | 3 | |
x = 2kπ (dla k= 3k)
| | 2 | | 4 | |
Tobie z równania wyszło x = kπ ∨ x = 2kπ + |
| π ∨ x = 2kπ + |
| π |
| | 3 | | 3 | |
więc wyszło dobrze, tylko po prostu nie miałeś takiego szalonego pomysłu aby tak to zapisać
26 mar 09:06
PW: Masz rację, że pomysł jest "szatański", i uczeń nie musi tego zauważyć, podanie trzech serii
nie powinno zaniżyć oceny.
Myślę, że może rozwiązywali inaczej, co daje większą szansę na taką odpowiedź, jaka jest w
siążce.
sin2x+sinx=sin3x
| | 3x | | x | | 3x | | 3x | |
2sin |
| cos |
| =2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | |
sin |
| =0 lub cos |
| =cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3x | | 3x | | x | | 3x | | x | |
| =kπ lub |
| = |
| +2nπ lub |
| =2π− |
| +2nπ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2kπ | |
x= |
| lub x=2nπ lub 2x=2π+2nπ |
| | 3 | |
| | 2kπ | |
x= |
| lub x=2nπ lub x=π+nπ |
| | 3 | |
| | 2kπ | |
x= |
| lub x=2nπ lub x=(n+1)π |
| | 3 | |
Druga seria rozwiązań zawiera się w trzeciej (trzecia to wszystkie wielokrotności π, druga −
parzyste wielokrotności π).
Odpowiedź:
26 mar 09:55
Loogen: No tak,na ten sposob zapisania nie wpadłem,że można tak rozpisać.
W drugiej linijce był błąd z pośpiechu,ale i tak kazdy zauwazył

sin2x=sin3x−sinx
Dzieki za wyjasnienie
26 mar 13:46