Dziedziną funkcji f(x)=U{1}{xp{3}} jest zbiór <2,6>. Prawdziwe jest zdanie:
maciuś2003: | | 1 | |
Dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór <2,6>. Prawdziwe jest zdanie: |
| | x√3 | |
A. Funkcja przyjmuje tylko wartości niewymierne
B. f(2) < f(3)
C. Funkcja nie przyjmuje wartości 1
D. Funkcja jest rosnąca
Rozrysowałem sobie wykres na kartce i odpowiedzi B i D od razu wykluczyłem. Jednak nie wiem
co dalej. Dla podanej dziedziny funkcja nie przyjmuje wartości 1 i według odpowiedzi w zbiorze
zadań poprawną odpowiedzią jest C, jednak A też się zgadza, bo żeby określić dokładną wartość
musiałem ją przybliżyć. Dlaczego w takim razie A jest błędne?
iteRacj@:
A. 2
√3√3=6
2<2
√3<2
√3√3 → 2
√3∊D
a więc nie jest prawdą, że funkcja przyjmuje tylko wartości niewymierne
a więc funkcja nie przyjmuje wartości 1