ciąg arytmetyczny
aniabb: W ciągu arytmetycznym (an) określonym dla n ≥ 1 ,
średnia arytmetyczna trzech pierwszych wyrazów jest dwa razy większa od wyrazu czwartego.
Szósty wyraz tego ciągu jest równy
A) 2 B) 0 C) 4 D) − 2
wyszło mi że to ciąg r ,2r, 3r, 4r, 5r, 6r, o dowolnej różnicy r
czy ja czegoś nie widzę?
26 mar 00:54
Eta:
B)
26 mar 00:58
Blee:
a2 = 2a4
czyli a2 = −4r
No i:
a4 = −2r
a6 = 0r = 0
Kooniec
26 mar 00:59
Eta:
3a+3r=6(a+3r)
a=−5r
a6=a+5r =0
26 mar 01:00
aniabb: a czemu nie 4 ?
przecież 2•(2/3 + 4/3 + 6/3)/3 = 8/3
i wtedy 6ty to 12/3 czyli 4
26 mar 01:02
aniabb: już widzę

nie po tej stronie postawiłam tę dwójkę
26 mar 01:05
Eta:
26 mar 01:05
aniabb: a nawet w jednej wersji zrobiłam dobrze ..ale tak miałam wtapetowane poprzednie, że nie
zauważyłam że wychodzi mi teraz inaczej

kreatywność mi chyba siada
26 mar 01:09