Ciągłość funkcji
Kamil: Witam, jak zbadać ciągłość następującej funkcji
| | ⎧ | x−1 dla x<0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3x dla x≥0 | |
26 mar 00:17
the foxi:
Dla x−1 policz granicę prawostronną przy x→0 i jeśli będzie równa f(0), w tym przypadku
f(0)=30=1, to funkcja jest ciągła w całej swojej dziedzinie.
26 mar 00:20
Kamil: Obliczyłem lim x−>0 z lewej strony to podstawiłem pierwszy wzór i wyszło −1
a granica prawostronna 30 wyszło 1 to funkcja nie jest ciągła ?
26 mar 00:25
Kamil: lim x−>x0− f(x)≠lim x−>x0+
26 mar 00:28
Kamil: Czy czegoś nie rozumiem

?
26 mar 00:28
Blee:
tak jest ... granice jednostronne nie są sobie równe
26 mar 00:30
Kamil: Czyli odp: funkcja nie jest ciągła w punkcie x=0?
26 mar 00:34
the foxi:
Tak.
26 mar 07:58