równanko
luna: rozwiąż równanko, proszę:
8x+18x−2*27x=0
26 mar 00:10
Blee:
18x = (23*32)x = 23x*32x
8x = 23x
27x = 33x
26 mar 00:12
Blee:
2
3x(1 + 3
2x) = 2*3
3x
2
3x−1(1+3
2x) = 3
3x
i teraz należy zauważyć, że lewa strona nie będzie podzielna przez 3, dlatego jedyna możliwość
to gdy prawa strona także nie będzie podzielna przez 3.
Więc tylko dla x=0 może zajść równość, sprawdzamy:
| | 1 | |
2−1*(1 + 30) = |
| *2 = 1 = 30 |
| | 2 | |
L = P
koooniec
26 mar 00:20
luna: wielkie dzięki.
26 mar 00:31
ICSP: Wyrażenie po lewej stronie można zwinąć do wzoru na kwadrat różnicy.
26 mar 00:35
ICSP: Wróć nie można, ale można podzielić przez 18x i podstawić t = (2/3)x
t2 + t − 2/t = 0
t3 + t2 − 2 = 0
t = 1
x = 0
26 mar 00:38
luna: ooo tak nawet prościej

bardzo dziękuję
26 mar 09:15