Pieciokat
Jakub Z :

Z jednego wierzcholka pieciokata foremnego wyprowadzono przekatne dzielac jego kąt wewnetrzny
na trzy czesci
Wykaz ze sa rowne
Kat wewnetrzy pieciokąta foremnego wynosi 108 stopni
α= 108:3= 36
2*36+β= 108
β= 108−72= 36
α=β
25 mar 22:39
PW: Źle. Pisząc α=108:3=36 korzystasz z tego, co masz udowodnić.
25 mar 22:45
Jakub Z : To prosze napisac jak to mialoby byc ?
dziekuje
25 mar 22:46
PW:
(1) α+β+α=108°
Trójkąt "powyżej czerwonej przekątnej" jest równoramienny, czyli jego kąty to α, α i 108°. Suma
kątów w trójkącie jest równa 180°, a wiec
α+α+108°=180°
(2) 2α=72°.
Podstawiając (2) do (1) otrzymujemy
72°+β=108°
β=36°,
co należało wykazać,
25 mar 22:56
Eta:
i po zawodach
25 mar 22:59
Jakub Z : Jeszcze raz dziekuje .
25 mar 23:00
Jakub Z : Eta
dziekuje . Przepisze i czas za chwile do spania .
25 mar 23:04
Eta:
Miłych snów ...nie tylko o matematyce
25 mar 23:08
PW: Mam pytanie do Jakuba Z:
− Rzeczywiście w klasie VII znasz twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym?
26 mar 16:33