Paramtery
Krzysik: Dla jakich m dziedzina funkcji F(X)=√mx2−(1+m)X+1 ma dwa różne rozwiązania dodatnie
25 mar 22:37
PW: Dziedzina jest zbiorem, pytanie jest źle postawione.
25 mar 22:42
Krzysik: Przepraszam powinno być * jest zbiór liczb rzeczywistych
25 mar 22:43
Krzysik: Obliczyłem deltę i wyszło że X1=(1+m+4√2)/2m i X2=(1+m−4√2)/2m
25 mar 23:07
Krzysik: I nie wiem co teraz
25 mar 23:09
iteRacj@:

jeśli dziedziną funkcji F(x) ma być zbiór liczb rzeczywistych:
1/ funkcja podpierwiastkowa g(x)=mx
2−(1+m)x+1 jest f.liniową postaci y=ax+b i przyjmuje tylko
a/ wartośći dodatnie ⇔ a=0 i b>0
tutaj a=−(1+m) i b=1
lub b/ wartość zero ⇔ a=0 i b=0
2/ funkcja podpierwiastkowa g(x)=mx
2−(1+m)x+1 jest f.kwadratową postaci y=ax
2+bx+c i
przyjmuje tylko ylko
a/ wartości nieujemne a≠0 i Δ≤0
tutaj a=m, b=−(1+m), c=1
musisz obliczyć, dla jakich wartości parametru m te warunki są spełnione
25 mar 23:35
iteRacj@: * poprawka
do 2/przyjmuje tylko wartości nieujemne a>0 i Δ≤0
25 mar 23:37
Krzysik: A muszę obiczyc założenie że pod pierwiastkiem większe równe zero? Bo wyliczyłem i wyszły mi
takie dziwne x jak powyzej
25 mar 23:49
Krzysik: *mój błąd cofam.
Ale nie rozumiem czemu w funkcji liniowej jest inne a i b niż w kwadratowej
25 mar 23:56
aniabb: bo nazywają po kolei abc te cyferki co się pojawiają czyli w kwadratowej ax2+bx+c w liniowej
ax+b
więc jak Ci znika x2 to z kwadratowej zostaje bx+c ale we wzorach masz wszędzie ax+b i dlatego
25 mar 23:59