Szeciokąt
Jakub Z :

Poproszse o pomoc jeszcze w jednym zadaniu
Szeciokąt foremny przecieto dwoma prostymi
Wykaz ze α+β= 120
o i ze α+β= γ+δ
25 mar 21:47
PW: Dwiema prostymi. A nie zapomniałeś o założeniu? Z rysunku nic nie widać (jakie te proste
mają być).
25 mar 21:53
Jakub Z : Przekopiowalem wiernie rysunek tutaj
Nie ma nic o zalaozeniu co do prostych
To zdanie z gimnazjum
25 mar 21:55
Blee:
1)
α+β + 2*120 = 360 −> α + β = 120
2)
z analogicznego równania wynika, że γ + δ = 120
czyli α+β = γ+ δ = 120
c.n.w.
25 mar 22:00
Blee:
jedyne co musisz znać to:
1) jaka jest suma kątów wewnętrznych w czworokącie wypukłym
2) jaka jest suma kątów wewnętrznych w sześciokącie wypukłym
25 mar 22:00
Jakub Z : Mozesz wytlumaczy dlaczego tak ?
25 mar 22:01
PW: Przez wierzchołek kąta γ poprowadź równoległą do boku sześciokąta − będzie widać związek między
γ i δ.
25 mar 22:02
Jakub Z : α+β+γ+δ= 360o
α+β+2*120o= 360
Czemu γ+δ= 2*120?
25 mar 22:06
Mila:
Z której klasy i jakiego podręcznika, może mam, to zobaczę.
25 mar 22:12
Jakub Z :

Wynika stad ze γ+δ= 120
o
25 mar 22:15
Jakub Z : Matematyka z plusem GWO klasa 7
Figury geometryczne wielokaty strona 127 zadanie nr 9 . mam w srode z tego sprawdzian
25 mar 22:19