trygonometria
wojtylll: Sprawdź, czy równość
sinα/1+ cosα + ctgα = 1/sinα jest tozsamoscia trygonometryczną; podaj konieczne załozenia
25 mar 21:23
wojtylll: Jutro pisze sprawdzian a akurat tego nie rozumiem, z góry dzięki
25 mar 21:23
PW: A rozumiesz, że
sinx/1+cosx=sinx+cosx,
i czy na pewno tak miało być?
25 mar 21:39
wojtylll: W jakim znaczeniu tak miało byc? Przyklad dobrze przepisalem
25 mar 21:41
PW: Źle przepisałeś. Napisz ułamki korzystając z zapisu
U {licznik}{mianownik}
(bez spacji po "U").
25 mar 21:43
wojtylll: | sinα | | 1 | |
| + ctgα = |
| |
| 1+cosα | | sinα | |
25 mar 21:49
PW: | sinα | | cosα | | sin2α+cosα+cos2α | | 1+cosα | |
| + |
| = |
| = |
| =... |
| 1+cosα | | sinα | | (1+cosα)sinα | | (1+cosα)sinα | |
25 mar 21:57
PW: Założenia sam podaj.
25 mar 21:58
wojtylll: dziękuję, tylko nie rozumiem, skąd pojawił się ten wzór skróconego mnożenia w liczniku?
25 mar 22:03
PW: To nie wzór, lecz dodawanie ułamków.
25 mar 22:06