Sprawdz czy
Natalia: Sprawdź czy równość cos4x+ sin4x= 1 − sin2 2x jest tożsamością trygonometryczną
25 mar 21:11
Natalia: doszłam do takiej postaci:
1 − 2 sin2xcosx
i nie wiem co dalej
25 mar 21:11
Natalia: cos2x oczywiscie
25 mar 21:12
Eta:
| | 1 | |
L= (sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x = 1 − |
| (4sin2x*cos2x)= 1−0,5sin2(2x) ≠P |
| | 2 | |
25 mar 21:18
Natalia: dziękuję bardzo
25 mar 21:23
PW: | | π | |
Inny sposób to pokazać kontrprzykład, np. dla x= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L=( |
| )4+( |
| )4= |
| + |
| = |
| , |
| | √2 | | √2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
L≠P.
25 mar 22:13