Granica ciągu
Ukośnik: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła? Dla wyznaczonych wartości
parametrów a i b naszkicuj wykres tej funkcji i z wykresu odczytaj jej ekstremum.
x
2−ax+2 dla x < 2
f(x) = a dla x = 2
25 mar 20:48
Blee:
limx−>2+ f(x) = f(2) = limx−>2− f(x)
no i liczysz
25 mar 21:08
Ukośnik: Obliczyłem a i b, ale nie wychodzi mi wykres i nie wiem, co z ekstremum
25 mar 21:16
Blee:
Jakie a i b Ci wyszło ?
25 mar 21:23
Ukośnik: a = 2 i b = 0
25 mar 21:25
Blee:
![rysunek](rys/138531.png)
na prawo od czerwonej krechy 'zielona' funkcja jest istotna
na lewo od czerwonej krechy 'niebieska' funkcja jest istotna
jakie masz ekstremum
25 mar 21:25
Ukośnik: Wykres już rozumiem, a ekstremum nie mam wcale, nie mam jak policzyć. Wiem, że to się z
pochodnej liczy, ale w tym zadaniu chyba nie o to chodzi
25 mar 21:31
Blee:
a w x=2
25 mar 21:31
Blee:
f(x) nie posiada pochodnej w punkcie x=2 ... dlatego z pochodnej by Ci nie wyszło ekstremum
lokalne w tymże punkcie
25 mar 21:32
Ukośnik: Właśnie dlatego nie liczę tego pochodnej, a innego pomysłu nie mam
25 mar 21:46
Mila:
![rysunek](rys/138533.png)
f(x)=x
2−2x+2 dla x<2
x
w=1, y
w=1
f
min=1 dla x=1 ekstremum lokalne funkcji kwadratowej
( najmniejsza wartość w wierzchołku paraboli)
f(2)=2
| 4 | |
f(x)= |
| funkcja malejąca dla x>2 |
| x | |
Dla x=2 funkcja ma
maksimum lokalne
f
max=2 dla x=2
25 mar 22:06
Ukośnik: Dzięki
25 mar 22:12
Blee:
a faktycznie ... na odwrót
25 mar 22:22