Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
Trygonometria: cos3α − cosαsin3α − sinα równa się tgα
25 mar 20:19
Blee:
| | x2 | |
zapisz to jeszcze raz ale tym razem użyj U ( |
| ) a nie u ( x2√x ) do |
| | √x | |
zapisu ułamka
25 mar 20:28
Blee:
proponuje w liczniku i w mianowniku wyłączyć przed nawias (odpowiednio) cosα i sinα
następnie skorzystać z jedynki trygonometrycznej i skracać co się da
25 mar 20:29
Trygonometria: | cos3α−cosα | |
| = tgα |
| sin3α−sinα | |
25 mar 20:37
Blee:
no to zrób tak jak napisałem
25 mar 20:39
Eta:
| | cosα | | −sin2α | |
L= |
| * |
| =......... |
| | sinα | | −cos2α | |
25 mar 20:40