Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2| = m, w zależności od parametru m.
Kamil: Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2| = m, w zależności od parametru m.
Wszystko mam tylko nie wiem jak wyznaczyć zbiór rozwiązań, odpowiedzi mam i nie wiem skąd m
jest < 3 dla 0 rozwiązań
i czemu m>3 ma rozwiązania.
1. x ∊ (−∞, −1) ⇒ |x + 1| = −x − 1, |x − 2| = −x + 2
− x − 1 − x + 2 = m
−2x + 1 = m
2. x ∊ <−1,2) ⇒ |x + 1| = x + 1, |x − 2| = −x + 2
x + 1 − x + 2 = m
3 = m
3. x ∊ <2, ∞) ⇒ |x + 1| = x + 1, |x − 2| = x − 2
x + 1 + x − 2 = m
2x − 1 = m
25 mar 20:01
Janek191:
Zrób graficznie
25 mar 20:04
PW: Na pytanie dlaczego dla m<3 jest zero rozwiązań można odpowiedzieć tak:
|x+1|+|x−2|=|x+1|+|−x+2|≥|x+1+(−x+2)|=|3|=3
Skoro lewa strona jest większa lub równa 3, to równanie
|x+1|+|x−2| = m
nie ma rozwiązań dla m<3.
25 mar 20:16
Eta:

1/ dla m >3 2 rozwiązania
dla m=3 x∊(1,2) −−− nieskończenie wiele rozwiązań w tym przedziale
dla m<3 −− 0 rozwiązań
25 mar 20:46