matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
mon:
1
Wykaż ,że równanie (
)
x
=x posiada rozwiązanie na przedziale <0,1>
2
8 lut 16:09
M:
29 kwi 06:17
M:
13 maj 21:30
Podstawy Geometrii:
1
f(x)=
x
−x
2
Funkcja jest ciagła jako róznica dwóch funkcji ciągłych a mianowicie funkcji wykladniczej i funkcji liniowej
1
f(0)=
0
−0=1 >0
2
1
1
f(1)=
1
−1= −
<0
2
2
f(0)*f(1)<0 Na podstawie własnosci Darboux rownanie to ma w przedziale [0,1] rozwiązanie
13 maj 21:46