Jednlokladnosc
Ktoś: | | 1 | |
Punkt B1 jest obrazem punktu B(−4,9) w jednokladnosci o srodku S(−4,5) i skali k=− |
| |
| | 2 | |
Ja to zrobilem tak, SB i SB1 sa to wektory
Xb=−4 a Yb=−3 a powinno wyjsc Yb=3, moglby ktos wskazac mi blad jaki zrobilem?
25 mar 19:31
Ktoś:
25 mar 19:42
Eta:
[0,4]= −0,5[x+4,y−5]
x+4=0 i y−5 = −2
x= −4 i y= 3
25 mar 19:45
Janek191:
→ →
SB = 0,5 SB1
25 mar 19:45
Ktoś: no, ale mam wtedy rownanie 4=−0.5(y−5)
8=y−5
y=−3
25 mar 19:53
Ktoś:
25 mar 20:00
Eta:
Czytasz wpis: 19:45 czy nie?
25 mar 20:00
Janek191:
Powinno być
→ →
S B1 = − 0,5 SB
25 mar 20:02
Ktoś: no tak, i na jego podstawie napisalem swoje rownanie, chyba..
25 mar 20:02
Mila:
25 mar 20:09