algebraLiniowa
algebraLiniowa:
Profesor podał na wykładzie, że L{(1,0),(0,1} = R2, możecie mi to wytłumaczyć?
−−
L(X) to przestrzeń generowana przez układ wektorów X (inaczej Lin(X) i Span(X)).
25 mar 19:24
Pytający:
To znaczy, że każdy wektor v∊ℛ2 można przedstawić jako kombinację liniową wektorów (1,0) i
(0,1).
v=(x,y)=x*(1,0)+y*(0,1)
25 mar 19:47
algebraLiniowa: Ok rozumiem, a jak miałbym to sprawdzić dla (1,2),(2,3) zamiast dla (1,0),(0,1)?
Wykładowca powiedział tylko, że trzeba to zrobić Gaussem, ale nie pokazał jak
25 mar 20:06
Pytający:
Wystarczy pokazać, że te 2 wektory są liniowo niezależne, wtedy generują ℛ
2. A to możesz
| | | |
pokazać licząc wyznacznik macierzy | . Jest on różny od zera, więc wektory są |
| | |
niezależne.
25 mar 20:12
algebraLiniowa: Metoda z wyznacznikiem znacznie ułatwia − jest na nią jakaś nazwa? Chciałbym poczytać o tym w
necie, ale nie wiem jak to znaleźć.
25 mar 20:17
PW: To skrót myślowy − masz pokazać, że dla dowolnego wektora (a,b) równanie
x(1,2)+y(2,3)=(a,b)
ma rozwiązanie.
stąd liczenie wyznacznika:
− wyznacznik główny układu równań liniowych jest niezerowy − istnieje dokładnie jedno
rozwiązanie (x,y).
Inaczej mówiąc: każdy wektor (a,b)∊ℛ
2 da się przedstawić jako liniowa kombinacja wektorów
(1,2) i (2,3).
25 mar 20:26
algebraLiniowa: Teraz rozumiem, dzięki
25 mar 21:00
algebraLiniowa: Jeszcze jedno pytanie − czy skoro jest tak, że gdy wyznacznik≠0, to wektory są liniowo
niezależne, to gdy wyznacznik jest równy 0, to wektory są liniowo zależne?
25 mar 21:29
Adamm: tak
25 mar 21:53
Adamm: wyznacznik jest właśnie po to by sprawdzać liniową zależność wektorów
25 mar 21:56
algebraLiniowa: Dzięki
25 mar 22:30
algebraLiniowa:
A co w przypadku gdy będę miał (1,2),(2,3),(3,4)? Bo z tego co mi wiadomo wyznaczniki lizy się
tylko z macierzy kwadratowych.
26 mar 19:34
Pytający:
3 wektory należące do ℛ
2 na pewno nie tworzą układu liniowo niezależnego (układ co najwyżej 2
wektorów należących do ℛ
2 może być liniowo niezależny, bo wymiar ℛ
2 to właśnie 2).
A jeśli idzie o to, czy te 3 wektory generują ℛ
2, wystarczy sprawdzić czy dowolne 2 z tych 3
wektorów są niezależne. Jeśli jest taka para wektorów, to te 2 wektory generują ℛ
2.
Dorzucenie trzeciego wektora liniowo od nich zależnego niczego nie zmienia i układ tych 3
wektorów też generuje ℛ
2 (żeby nie było, piszę "łopatologicznym slangiem"

).
26 mar 19:54
Pytający:
"(...) są niezależne. (...)"
miało być:
"(...) są liniowo niezależne. (...)"
26 mar 19:57