trygonometria
Janek: Dobry wieczór,
jak na podstawie równości
(2−cosx)(sinx−5cosx)=0
uzasadnić, że tgx=5?
25 mar 18:33
Ajtek:
Witaj
Eta,
można już to zrobić tutaj sinx=5cosx /:cosx ⇒ tgx=5

.
25 mar 18:39
Mila:
cosx=2− sprzeczność!
25 mar 18:41
Adamm:
cosx=2 ∨ sinx=5cosx nie wynika sinx=10
bo tam jest alternatywa a nie koniunkcja
25 mar 18:44
Eta:
Ano tak cosx=2 −−− sprzeczność
dzięki za poprawkę

to sinx=5cosx⇒ tgx= 5
25 mar 18:44
Eta:
Spokojnie, spokojnie .... A.....mm
25 mar 18:44
Janek: Dzięki wielkie!

DD
25 mar 20:41