pochodna
Ktoś: Moglby ktos pokazac jak obliczyc z tego pochodna, wiedzac ze x∊(0,
∞)?
25 mar 17:09
Ktoś:
25 mar 17:20
Ktoś:
25 mar 17:48
Eta:
Napisz oryginalną treść zadania ..........
25 mar 17:53
Ktoś: Na galezi paraboli o rownaniu y=8/x, gdzie x∊(o,∞), wyznacz taki punkt P, ktorego odleglosc
od
punktu A(2,−2) jest najmniejsza.
25 mar 18:11
Ktoś:
25 mar 18:29
Eta:

na gałęzi
hiperboli ! ( bo wykresem y=8/x −− jest hiperbola!
A(2,−2) , P(x,8/x) i x>0
| | 8 | | 64 | | 32 | |
|AP|2=(x−2)2+( |
| +2)2 = x2−4x+4+ |
| + |
| +4 |
| | x | | x2 | | x | |
| | 64 | | 32 | |
|AP|2= x2−4x+8+ |
| + |
| |
| | x2 | | x | |
| | 64x | | 32 | |
f'(x) = 2x−4− |
| *2x− |
| |
| | x4 | | x3 | |
f
'(x)=0 2x
4−4x
3−32x−128=0 ⇒ x
4−2x
3−16x−64=0
⇒ (x
2−2x−8)(x
2+8)=0 i x>0 ⇒ x=4 i określ czy jest to minimum
..............
.......................
Odp:
x= 4 to y= 8/4= 2 P(4,2)
======
25 mar 18:33
Eta:
Poprawiam zapis
| | 64 | | 32 | | 128 | | 32 | |
f'(x)= 2x−4− |
| *2x− |
| = 2x−4− |
| − |
| |
| | x4 | | x2 | | x3 | | x2 | |
25 mar 18:43
Ktoś: | | 32 | | a | |
nie bardzo rozumiem co sie stalo z |
| , bo z wzoru na pochodna f(x)= |
| |
| | x | | x | |
Za to parabole przepraszam, na szybko przepisywalem
25 mar 18:44
Ktoś: ok juz wiem XD
25 mar 18:45
Eta:
25 mar 18:46