Prawdopodobieństwo
Kuba: Dzień dobry,
kompletnie nie wiem jak rozwiązać pewne zadanie, mimo wielu prób, nadal mi nie wychodzi:
W pudełku znajduje się 30 rękawiczek, z czego każda ma dokładnie jedną parę (15 kolorów
rękawiczek * 2).
Losujemy z niego 4 rękawiczki.
Oblicz prawdopodobieństwo, że:
A − Wylosowano 2 pary rękawiczek.
B − Nie wylosowano żadnej pary rękawiczek
Odpowiedzi to kolejono: 1/261 i 208/261
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
25 mar 17:02
iteRacj@:
losujemy 4 rękawiczki spośród 30
B − zdarzenie polegające na tym, że wśród wylosowanych nie ma żadnej pary rękawiczek
| |
− wybieramy cztery pary z piętnastu |
| |
2*2*2*2 − z każdej pary wylosowanej wybieramy jedną z dwóch rękawiczek (L lub P)
| | | | 21840 | | 208 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 27405 | | 261 | |
25 mar 17:24
iteRacj@:
losujemy 4 rękawiczki spośród 30
A − zdarzenie polegające na tym, że wylosowane rękawiczki są z dwóch par
| |
− wybieramy dwie pary z piętnastu |
| |
25 mar 17:29
Kuba: Dzięki wielkie!

Tylko jeszcze nie rozumiem do końca jednego zdania:
"2*2*2*2 − z każdej pary wylosowanej wybieramy jedną z dwóch rękawiczek (L lub P)"
Dlaczego wybieramy po jednej rękawiczce i dlaczego z tego wychodzi 2*2*2*2 ?

Dzięki za pomoc!
25 mar 17:38
iteRacj@:
wybieramy po jednej rękawiczce z każdej pary, ponieważ mamy mieć ich cztery i żadne dwie
nie mogą tworzyć pary
przy każdej parze mamy wybór spośród dwóch rękawiczek: L ∨ P czyli dwie możliwości
i tak jest przy każdej z czterech par więc 2*2*2*2
25 mar 18:06