ktoś to czai?
ewa: nie umiem tego zadania.
ktoś mi pomoże?
| | 8 | |
Liczba |
| jest równa:
|
| | √5 − 3 | |
b) −2
√5 +6
d) −2
√5 − 6
i dlaczego własnie ta odpowiedź. będę bardzo wdzięczna
8 lut 16:07
Bogdan:
Pomnóż licznik i mianownik ułamka przez √5 + 3
8 lut 16:12
ewa: i to wystarczy?
8 lut 16:17
Bogdan:
pokaż swoje obliczenia, zobaczymy
8 lut 16:20
ewa: | 8 | | 8 (√5 +3) | | 8 √5 + 24 | |
| = |
| = |
| |
| √5 − 3 | | (√5 −3) ( √5 + 3) | | 5 − 9 | |
8 lut 16:26
ewa: tak?
8 lut 16:27
ewa: dalej sie gubie, bo mam całkiem cos innego w odpowiedziach.
8 lut 16:32
Bogdan:
| 8 | | 8 | | √5 + 3 | | 8(√5 + 3) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √5 − 3 | | √5 − 3 | | √5 + 3 | | 5 − 9 | |
| | 8(√5 + 3) | |
= |
| = −2(√5 + 3) |
| | −4 | |
8 lut 16:39
ewa: dziękuję
8 lut 17:23