Geometria analityczna
Kruk: Zbadaj liczbę punktów wspólnych okręgu o z prostą l, w zależności od wartości parametru m
(m∊R), jeśli:
o: x2+y2=25
l: 4x+3y−m=0.
25 mar 16:37
iteRacj@:
1/ jeśli odległość środka okręgu od prostej jest większa od promienia okręgu, to brak punktów
wspólnych
2/ jeśli odległość środka okręgu od prostej jest mniejsza od promienia okręgu, to dwa punkty
wspólne
3/ jeśli równa to jeden punkt wspólny
oblicz odległość i przeprowadź analizę
25 mar 16:45
Kruk: Odległość wychodzi mi |m|/5. Nie wiem co z tym dalej
25 mar 16:53
iteRacj@: 3/ jesli odległość jest równa promieniowi to jest jeden punkt wspólny
|m|=25
dla m=25 lub m=−25 okrąg ma z prostą l jeden punkt wspólny
25 mar 16:57
iteRacj@:

odległość jest równa promieniowi →to jest jeden punkt wspólny
25 mar 17:09
Kruk: Ogarnąłem, dzięki wielkie
25 mar 18:15