logarytmy
nikiy: rozwiązałam równanie ale stnęłam na tym momencie i nie wiem co dalej zrobić 2 1log2 5.
jak to obliczyć. ten logarytm jest do potęgi.
25 mar 15:47
nikiy: up
25 mar 17:13
nati: byłby mi ktoś w stanie pomóc?
25 mar 18:16
Adamm: to jest najprawdopodobniej liczba niewymierna
25 mar 18:18
nati: np log
5 2
25 mar 18:24
Mila:
Napisz to równanie, może masz pomyłkę, a jeśli nie, to zobaczymy.
25 mar 18:44
nati: | | 3 | |
3√16 |
| to drugie wyrażenie jest potęgą 3√16 |
| | 4log5 2 | |
25 mar 18:49
Adamm: to nie jest równanie, poza tym, to to samo, więc tutaj błędu nie ma
25 mar 18:52
nati: czyli dobrze rozwiązałam to wyrażenie
25 mar 18:54
Adamm: tak się nie mówi
25 mar 18:57
nati: przepraszam ale nie jestem dobra w nazewnictwie
25 mar 18:58
Adamm: tutaj bardziej pasuje "obliczyć" czy "uprościć"
25 mar 19:04
nati: oki dziękuję, dobrze obliczyłam to wyrażenie?
25 mar 19:05
Adamm: tak
25 mar 19:10
Tadeusz:
właśnie nie dobrze
25 mar 19:26
Tadeusz:
dostajesz
21/log52=2log25=5
25 mar 19:29
Mila:
(2(4/3))(3/4log5(2))=21/log5(2)=5
25 mar 19:36