rafał: Rozwiąż równania
x4+x3-7x2-x+6=0
13 lis 18:17
Fola: jednym pierwiastkiem bedzie 1 ... wiec mamy (x-1)(x
3+2x
2-5x-6), potem -1 nast
pierwiastek ... (x-1)(x+1)(x
2+x-6) a z tego ostatniego juz latlo obliczyc pierwiastki
13 lis 18:23
Fola: (x-1)(x+1)(x+3)(x-2) ostatecznie
13 lis 18:24
coco:
W(1) =0 podziel przez (x-1) otrzymasz x
3 -7x +6
i ten drugi jeszcz raz przez (x -1) bo w(1) dla niego też =0
otrzymasz x
2 +x -6 tu Δ -tę i tyle
opd x = 1 ---podwójny x=3 x = -2

13 lis 18:26
max: x do -8 = -6
13 lis 18:29
coco: Ooooo

ktoś sie pomylił

?być może to ja
13 lis 18:29
Fola: trzeba sprawdzić
13 lis 18:31
coco:
SorrrY

tak ja sie walnęłam
13 lis 18:31
rafa%u0142: Minimum słów. expresowo, ale rozumiem dzięki
13 lis 18:35
coco: Cieszymy sie barrrrrdzoooo

13 lis 18:38
rafa%25u0142: I jeszcze jedno jeśli można i dla jasności: x4-x3-5x2+3x+6=0
13 lis 19:06
Fola: w(-1) =0 stad (x+1)(x3-2x2-3x+6)
potem grupowanie (x+1)x2(x-2)-3(x-2)
(x+1)(x-2)(x2-3)
13 lis 19:14
rafa%2525u0142: Zrobiłem to tak:
pierwszy dzielnik= -1:
(x+1)(-x3-5x2+3x+6)
nast. dzielnik dla (-x3-5x2+3x+6) wynosi 2 więc:
(x+1)(-x+2)(-5x2+3x+6) ale Δ dla -5x2+3x+6 mi jakaś zła wychodzi.... w czym błąd?
13 lis 19:16
Fola: porównaj z moim jak podzielisz przez (x+1) wychodzi (x3-2x2-3x+6)
13 lis 19:17
rafa%252525u0142: Aha dobrze. Kurde muszę wyczuć kiedy grupować, a kiedy podstawiać. Dzięki
13 lis 19:18
Fola: dlatego potem otrzymujesz zly wynik
13 lis 19:18
Fola: nie ma sprawy
13 lis 19:18