zad
adam: Dany jest trójkąt ostrokątny ABC. Punkty P i Q są rzutami prostokątnymi odpowiednio punktów A i
B na proste BC i AC, a punkty R i S są rzutami prostokątnymi odpowiednio punktów A i B na
prostą PQ. Wykaż, że PR=QS.
25 mar 15:10
Eta:

1/ przejrzysty rys. zgodnie z treścią zadania
2/ na czworokącie ABPQ można opisać okrąg ( dlaczego?
którego średnicą jest AB i D −− jest środkiem tego okręgu
3/ ΔPQD jest równoramienny o ramionach c
to E jest środkiem PQ , zatem |QE|=|EP|=a
4/ |RQ|=x , |PS|=y
to |RP|=x+2a i |SQ|=y+2a
ponieważ AR,DE , BS są równoległe to E jest środkiem RS
zatem c=x+2a=y+2a ⇒ x=y
to |PR|=|QS|
===========
c.n.w
25 mar 16:33
adam: a jak to zrobić z pitagorasów?
25 mar 20:56
Krzysiek: ?
26 mar 08:23
Krzysiek:
26 mar 08:23
aniabb: wg rysunku Ety tylko pitagoras
AB2= AQ2+QB2 = RA2+x2+(2a+y)2+SB2
AB2= AP2+PB2 = RA2+(x+2a)2 + y2+SB2
zatem
RA2+x2+(2a+y)2+SB2 = RA2+(x+2a)2 + y2+SB2
x2+4a2+4ay+y2=x2+4ax+4a2+y2
4ax=4ay
x=y
26 mar 12:38