Prawdopodobieństwo warunkowe
Arek: Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania z tych kart 3
waletów i 2 króli, skoro wiadomo, że w tych wylosowanych kartach nie znajdują się trefle i
asy.
Zrobiłem to tak: skoro mamy po 13 kart każdego typu to
Ω − dośw. polega na wylosowaniu 13 kart
A− zd. polega na wylosowaniu 3 waletów i 2 królów
B− zd. polega na NIE wylosowaniu trefli i asów
B'−zd. polega na wyloswaniu trefli i asów
| | | |
|B'|= | − wybieramy 13 kart spośród trefli i asów (13 trefli i 3 asów) |
| | |
| | | |
P(A∩B)= | − wybieram 13 kart spośród 36 (po uwzględnieniu tego, że nie może być trefl |
| | |
ani as)
Nie mam do tego zadania odpowiedzi, ale czy mój tok rozumowania jest dobry?
25 mar 15:05
Arek: | | | | | | | |
Błąd się wkradł. |A∩B|= | * | * | − 3 z 3 waletów, 2 z 3 króli i reszta |
| | | | |
25 mar 15:10
iteRacj@:
W zadaniu jest powiedziane: wiadomo, że w tych wylosowanych kartach nie znajdują się trefle i
asy. Dla mnie to oznacza, że nie ma ani jednego trefla i ani jednego asa, więc liczenie
prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego jest żmudne i nie ma sensu.
Zdarzenie B polega na niewylosowaniu żadnego z trefli i asów czyli wybieraniu tylko z
pozostałych kart
Zdarzenie A∩B polega na wybieraniu tylko z pozostałych kart potrzebnych 13 kart w taki sposób
żeby wśród nich były 3 walety i 2 króle
25 mar 15:45
Pytający:
| | | | | |
1− | / | // to prawdopodobieństwo wylosowania takich 13 kart, że któraś (co |
| | | |
najmniej jedna) nie jest treflem/asem; przykładowo wylosowanie 12 trefli i damy pik jest tu
uwzględnione
B // wylosowanie 0 trefli i 0 asów
B' // wylosowanie co najmniej jednego asa lub trefla (a nie tylko przypadki, gdy wszystkie 13
kart jest treflami/asami)
| | | |
|B|= | // po prostu losujesz 13 kart spośród nie−trefli i nie−asów |
| | |
| | | | | |
|A∩B|= | // dokładnie 2 króle |
| | |
| | | | | | | | | | |
// lub |A∩B|= | + | * | jeśli chodzi o przynajmniej 2 króle |
| | | | |
25 mar 16:03
ite:
autor stracił zainteresowanie zadaniem, ale ja dziekuję za wyprostowanie mojego błędu
26 mar 17:00
Arek: skądże! Dziękuję bardzo za pomoc!
26 mar 17:15
Pytający:
Proszę bardzo. Usunęłaś "rację"
Iteracjo, to i błędy się wkradają.
26 mar 19:30