Pochodna
Zosia: Wyznacz przedzialy monotoniczności funkcji f o maksymalnej długości,gdy
F(x) = x−1x+1
Bardzo proszę o rozwiązanie
25 mar 14:15
Bogdan:

Co tu rozwiązywać? To jest funkcja homograficzna, której wykresem jest hiperbola (II klasa
liceum)
25 mar 14:18
Blee:
fajnie że prosisz ... ale pytanie brzmi, dlaczego sama pochodnej nie potrafisz policzyć droga
studentko
25 mar 14:18
xyz: to szkola srednia a nie studia.
| | 1*(x+1) − 1(x−1) | |
F'(x) = |
| = ... |
| | (x+1)2 | |
25 mar 14:20
Blee:
a przepraszam ... klasa maturalna a nie pierwszy rok studiów ... zasadnicza różnica w wieku
25 mar 14:21
Zosia: Po pierwsze nie jestem na studiach a w szkole średniej
a po drugie dopiero zaczeliśmy dział o pochodnej i jeszcze tego do końca nie rozumiem
25 mar 14:22
Blee:
| | x+1 − 2 | | 2 | |
xyz ... a nie prościej wcześniej f(x) = |
| = 1 − |
| = 1 − 2*(x+1)−1 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 2 | |
f' = −2*(−1)*(x+1)−2 = |
| |
| | (x+1)2 | |
25 mar 14:23
Zosia: Jeszcze nie klasa maturalna
25 mar 14:23
Zosia: Tak własnie obliczylam
25 mar 14:23
Jerzy:
A po co pochodna ? Rozwiązanie 14:18.
25 mar 14:24
Zosia: Tylko że w każdym innym zadaniu góre porównywalam do 0 i obliczalam w ten sposob x a tu nie ma
x na gorze wiec sie troche pogubilam
25 mar 14:24
Jerzy:
Robisz coś i nawet nie wiesz po co .
25 mar 14:26