Zbiory
Mon: Działania na zbiorach:
U – zbiór ludzi;
A – zbiór kobiet
B – zbiór mężczyzn
C – zbiór osób z wyższym wykształceniem;
D – zbiór prawników
E – zbiór osób mieszkających w Krakowie;
[(D ∩ C) ∪ (C’ ∪ D’)’] = ?
Ja to rozumiem tak: Druga część zgodnie z prawem de Morgana:
(C’ ∪ D’)= C ∩ D i dodajemy kolejne dopełnienie (C ∩ D)'= 'C ∪ 'D, czyli:
(D ∩ C) ∪ (C’ ∪ D’), czyli co? Zbiór pusty? Chyba, że się coś pomyliłam.
25 mar 14:15
Adamm:
(C'∪D')'=(C')'∩(D')'=C∩D
czyli całość = C∩D
25 mar 14:17
Blee:
cooo
25 mar 14:17
Mon: A no tak xdd Coś mi się nie zgdzało właśnie. Wielkie dzięki!
25 mar 14:24