ekstremum funkcji
mysza: Witam bardzo prosze o pomoc, mam problem z obliczeniem punktów stacjonarnych
e2x+3y(8x2−6xy+3y2)
25 mar 13:48
Grzest1:
f(x,y)=e
2x+3y(8x
2−6xy+3y
2)
| ∂f | |
| =2e2x+3y(8x2−6xy+3y2)+e2x+3y(16x−6y)=2e2x+3y(8x2+8x−6xy+3y2−y)=0, |
| ∂x | |
| ∂f | |
| =3e2x+3y(8x2−6xy−2x+3y2+2y)=0. |
| ∂y | |
Mamy do rozwiązania układ równań:
| ⎧ | 8x2+8x−6xy+3y2−y=0 | |
| ⎩ | 8x2−6xy−2x+3y2+2y=0 | .
|
Myślę, że dalej poradzisz sobie sam(a).
25 mar 18:09
piotr: po odjęciu równań stronami:
2x−y=0
po podstawieniu za y do jednego z równań:
16 x2+4 x = 0
⇒
{{x= −1/4, y= −1/2}, {x=0,y=0}}
25 mar 19:28