ekstremum funkcji
mysza: (5x+7y−25)*e−(x2+xy+y2)
25 mar 13:22
piotr: | | 1 | |
max {(5 x+7 y−25) e−(x2+x y+y2)}= |
| w (x, y) = (1, 3) |
| | e13 | |
| | 26 | | 1 | | 3 | |
min {(5 x+7 y−25) e−(x2+x y+y2)}=− |
| w (x, y) = (− |
| , − |
| ) |
| | e1/56 | | 26 | | 26 | |
25 mar 13:30
mysza: a można prosić o bardziej rozwinięte rozwiązanie? utknęłam przy układzie równań do wyznaczenia
punktów stacjonarnych
25 mar 13:33
piotr: f
x(x,y) = e
−x2−x y−y2(5+(−2 x − y) (−25 + 5 x + 7 y))
f
y(x,y) = e
−x2−x y−y2(7+(−x−2 y) (5 x+7 y−25))
(5+(−2 x − y) (−25 + 5 x + 7 y)) = 0
(7+(−x−2 y) (5 x+7 y−25)) = 0
⇒
punkty stacjonarne:
| | 1 | | 3 | |
{x = − |
| ,y = − |
| } ∨ {x = 1,y = 3} |
| | 26 | | 26 | |
25 mar 13:52
mysza: bardziej chodzi mi na tym jak rozwiązać ten układ równań bo to tu utknęłam
25 mar 13:55
piotr: Rozwiązując równanie:
(5+(−2 x−y) (−25+5 x+7 y))=0
względem x:
| | 1 | | 1 | |
{x = |
| (−3 √9 y2−100 y+300−19 y+50)}, {x = |
| (3 √9 y2−100 y+300−19 y+50)}ń |
| | 20 | | 20 | |
każde z tych rozwiązań podstwić do
drugiego równania
25 mar 14:41
piotr: (−2 x − y) (−25 + 5 x + 7 y) = −5
(−x−2 y) (5 x+7 y−25) = −7
Dzieląc stronami:
⇒
y=3x
wstawiając to do pierwszego równania:
5+125 x−130 x
2 =0
Δ = 18225,
√Δ = 135
| | −125+135 | | 1 | |
x2 = |
| = − |
| |
| | −2*130 | | 26 | |
25 mar 22:33