Proste
Bartek: Dane są proste k i l opisane odpoiwednio y=(−1/3x)+m2+1, y=−x+9m2−1. Wyznacz wszystkie
warości parametru m, dla których punkt wspólny prostych k i l leży na paraboli y=−x2+2015
25 mar 13:10
b&c:
1/rozwiąż układ równań k i l
x=.......... i y=............
2/ wstaw do równania paraboli
i rozwiąż równanie z parametrem "m"
25 mar 13:48
Narina: Wychodzi y=(−2/3x)+5m2 x=(−3/2y)+5m2. Po wstawieniu równina paraboli 0=x2−(2/3x)−2015+5m2.
delta 4/9−20m2+8060 i dalej nie wychodzi
25 mar 14:43