Nierówność
Piotr: Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c zachodzi nierówność
(a/b+c)+(b/a+c)+(c/a+b)≥3/2
25 mar 13:01
jc: a/b+b/c+c/a+a+b+c ≥ 3+ a+b+c > 3 > 3/2
25 mar 13:24
PW: Myślę, że w treści zadania źle postawiono nawiasy

i powinno być
| | a | | b | | c | | 3 | |
|
| + |
| + |
| ≥ |
| . |
| | b+c | | a+c | | a+b | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
Dla a=b=c mamy równość − lewa strona jest równa |
| + |
| + |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 mar 13:45
jc: PW, czasami stawiam nawiasy dla podkreślenia.
Pewnie masz rację, ale myślę, że od wykazania tej czy innej nierówności,
ważniejsze jest rozumienie notacji arytmetycznej (umowy dotyczące kolejności działań).
25 mar 14:14